Vind een kinedo installateur
Betegelde douchevloer: wat zijn de nadelen?

Betegelde douchevloer: wat zijn de nadelen?

overzicht

Een betegelde douchevloer: we begrijpen waarom ervoor wordt gekozen. De douche oogt als een mooi strak geheel en is gemakkelijk te installeren. Maar zijn er ook nadelen? De vloer is niet alleen gladder, ook de kans op lekkage en schimmel is groter.

Betegelde douchevloer: meer kans op lekkage

Bij het betegelen van een douchevloer betegeld worden de tegels rechtstreeks op de ondervloer gelegd. Het geglazuurde oppervlak van de badkamertegel is wel waterdicht, maar de voegen zijn dat dus niet. Gebruik je dus geen waterdichte mortel? Dan is je douche dus niet waterdicht.

Ook wanneer er waterdichte mortel wordt gebruikt, is de kans op kleine scheurtjes in de voegen bestaand. Het zijn deze scheurtjes die het douchewater opnemen en op termijn zorgt voor een lekkende douchevloer of vochtvlekken. Naast waterdichte mortel is het ook aangeraden om een waterafstotende laag te voorzien onder de tegelvloer.

Meer schimmels en bacteriën door betegelde douchevloer

Een betegelde douchevloer vergroot ook de kans op schimmels en bacteriën. Deze ontstaan door condens in combinatie met slechte of onvoldoende ventilatie. Schimmels ontstaan vooral op ruwere en poreuze oppervlaktes, zoals douchevoegen. Enkel door op regelmatige basis te poetsen, voorkom je bacteriën!

Betegelde douchevloer: veilig of niet?

Natte badkamertegels zijn ontzettend glad, tenzij je kiest voor een anti-sliplaag. Douchetegels herken je aan de R-waarde die staat aangegeven op de verpakking. Hoe hoger het getal achter de R, hoe meer de tegel slipbestendig is. Heb je recent een betegelde douchevloer geïnstalleerd en merk je dat de tegels geen sliplaag hebben? Dan kan je ervoor kiezen om de tegels te behandelen met een coating, al heeft dit wel een invloed op de look and feel van de douchevloer zelf.

Conclusie?

Een betegelde douchevloer is niet zo onderhoudsvriendelijk als je zou denken. Ja, het ziet er strak en mooi uit maar het brengt meer onderhoud met zich mee dan je zou verwachten.

Advies nodig?

Ben je van plan om zelf een betegelde douchevloer te installeren? Dan raden we je sterk aan om beroep te doen op een expert. Enkel door de installatie van een vakman, ben je zeker van een kwaliteitsvolle betegelde douchevloer.

Neem je liever geen risico? Kies dan voor een douchebak! Ontdek hier ons assortiment aan douchebakken. Vind je het moeilijk om de juiste keuze(s) te maken? We bekijken graag jouw mogelijkheden! Samen gaan we op zoek naar jouw dagelijkse dosis douchegeluk!