Vind een dealer

Jouw douchekop ontkalken in een mum van tijd?

overzicht

Je douchekop ontkalken, voor velen de minste favoriete bezigheid in de badkamer. Toch is het noodzakelijk om dit op regelmatige basis te doen, zo blijft je douchekraan in optimale staat en geniet je van een langdurig gebruik. Ga aan de slag met ons stappenplan en wie weet wordt het ontkalken van de douchekop jouw nieuwste badkamerritueel!

Hoe ontstaat kalk?

Leidingwater is rijk aan kalk en mineralen. Op basis van de hoeveelheid kalk die aanwezig is in het water, spreken we over hard of zacht water. Is er veel kalk aanwezig? Dan valt dit onder de noemer hard water. Dat is afhankelijk van het bodemtype in jouw stad of gemeente. Door een overtollige hoeveelheid kalk komt je douchekop dicht te zitten waardoor het water niet goed meer wordt verdeeld. De oplossing? Je douchekop regelmatig ontkalken!

Hoe moet je een douchekop ontkalken?

Doorloop 3 simpele stappen en maak je douchekop volledig vrij van kalkaanslag! 

Stap 1:
Maak de douchekop los van de waterslang. Dit doe je door het scharnier dat hier tussenin zit, los te draaien. Merk je dat dit moeilijk verloopt? Dan is er veel kalk aanwezig. Ga voorzichtig te werk en gebruik een draaitang indien nodig.

Stap 2:

Vul een emmer of bakje met water en azijn. De juiste verhouding bestaat uit één deel water en twee delen azijn. Het belangrijkste is dat de douchekop volledig wordt ondergedompeld. Laat de douchekop voor 24 uur weken in het azijnwater voor een zo goed mogelijk resultaat!

Stap 3:

Na 24 uur weken, spoel je de douchekop af met koud water. Droog ze daarna af met een zachte doek. Zijn er nog kalkresten aanwezig? Ga er dan overheen met een (tanden)borstel om de laatste kalkresten te verwijderen. Monteer de douchekop vervolgens terug aan de slang. Klaar!

Tip: Een grote douchekraan ontkalken die vast is gemonteerd aan de muur? Vul een plastic zak met azijn, bind ‘m rond de kraan en laat de zak vollopen met water. En ga dan terug over naar stap 3 van hierboven.

Een verstopte douchekop voorkomen?

Na het douchen blijven er druppels hangen aan de douchekop. Het zijn deze opgedroogde druppels die voor kalkaanslag zorgen. Droog de douchekop na het douchen af met een doek, zo verstoppen de gaatjes van de douchekop minder snel en voorkom je een verstopte douchekop! Werkt je douchekop niet meer naar behoren? Ontdek hier ons gamma aan douchekolommen!