Vind een dealer
Hand voelt aan temperatuur van water in de douche

5 redenen waarom koud douchen gezond is

overzicht

Het spreekwoord “Een koude douche krijgen” slaat de nagel op de kop … Koud douchen is niet aangenaam. De meeste mensen nemen liefst een warme douche. Toch biedt koud douchen heel wat voordelen voor onze gezondheid. Ontdek ze in dit artikel.

Voor je dit leest: Als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt (bv. hart- of vaatziekten), kan koud douchen risico’s met zich meebrengen. In dat geval is het verstandig om advies te vragen aan een arts voor je koudwatertherapie overweegt.

1.    Je krijgt meer energie

Koud water stimuleert je zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je bloed sneller gaat circuleren. Deze stroomversnelling geeft je een opgepept en wakker gevoel. Ideaal om de dag mee te beginnen dus!

2.    Je ervaart minder stress

Wanneer je koud doucht, wordt je parasympathische zenuwstelsel geactiveerd. Dit brengt je lichaam tot rust, waardoor endorfines (of: ‘gelukshormonen’) vrijkomen. Hierdoor ga je je gelukkiger en minder gestresseerd voelen. We hebben het woord ‘douchegeluk’ dus niet zomaar uit de lucht gegrepen!

3.    Je hebt een verbeterde bloedcirculatie en een lagere bloeddruk

Ook je hart- en vaatstelsel hebben baat bij koud douchen. Koud water doet je bloedvaten samentrekken, wat bekend staat als ‘vasoconstrictie’. Wanneer je weer opwarmt, zetten ze weer uit en is er sprake van ‘vasodilatatie’. Deze wisseling tussen samentrekking en verwijding van bloedvaten bevordert je bloedcirculatie en verbetert de doorbloeding van je hart en de rest van je lichaam.

Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat blootstelling aan koude temperaturen je bloeddruk kan verlagen. Dit kan voordelig zijn voor mensen met een hoge bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Hart- en vaatstelsel

4.    Versterkt immuunsysteem

Naast een verlaagde bloeddruk, zouden koude temperaturen de aanmaak van witte bloedcellen bevorderen. Hierdoor kan je lichaam infecties en ziektes beter bestrijden.

5.    Sneller herstel van spieren

Ten slotte kan koud douchen zorgen voor een versneld herstelproces van je spieren. Het vermindert spierpijn, verbetert het herstel na een lichamelijke inspanning en zorgt voor minder stijfheid in je spieren.

Kies elke dag voor douchegeluk met een Kinedo douche

Op zoek naar een nieuwe douche voor jouw badkamer? Ontdek ons aanbod douchebakken, douchewanden en douchecabines. Eentje gekozen? Ga dan langs bij een verdeler in jouw buurt om jouw bestelling te plaatsen. We wensen jou veel douchegeluk toe!