Vind een dealer
Vrouw in bad

Bad of douche: zijn baden nog van deze tijd?

overzicht

De afgelopen jaren merken we op dat consumenten vaker kiezen voor een douche en niet voor een bad bij het (ver)bouwen van hun badkamer. Betekent dit dat een ligbad volledig zal verdwijnen in de toekomst? Ontdek onze voorspelling in dit artikel.

Bad of douche: trends in de verkoop

Uit onderzoek blijkt dat de verkoop van douches de afgelopen jaren bij verschillende aanbieders is gestegen. Wanneer mensen moeten kiezen tussen een bad of een douche, kizen ze vaker voor een douche. Vroeger werd er bijna standaard een bad geplaatst in een woning, dat is nu ook niet meer het geval.

Waarom is een douche zo populair?

Er zijn een aantal redenen waarom gezinnen kiezen voor een douche. Bijvoorbeeld:

  1. Nieuwbouwwoningen worden kleiner, waardoor er gekozen wordt voor een douche in de plaats van een bad.
  2. Appartementen worden meer verbouwd, een type woning waarin vaak geen ruimte is voor een douche én een bad.
  3. Onze bevolking wordt ouder, waardoor er gekozen wordt voor meer toegankelijkheid zoals bij een douche. Bij een bad is de instaphoogte veel groter, wat valpartijen teweeg kan brengen.
  4. Minder water- en energieverbruik: een bad nemen vergt 100 tot 180 liter water, een douche gemiddeld 60 liter per 5 minuten. Voor douches bestaan bovendien waterbesparende douchekoppen.

Voordelen van een bad

Er zijn natuurlijk nog wel redenen waarom mensen liever voor een bad kiezen. Namelijk:

  • Het is praktisch voor gezinnen met jonge kinderen die nog niet kunnen douchen.
  • Een bad nemen is ontspannend, een moment je lichaam helemaal tot rust te laten komen.
  • Baden heeft een helend effect, het kan rug- of spierpijn verlichten.
Vrouw in bad

Zal het bad verdwijnen in de toekomst?

Hoewel een douche dus heel wat voordelen met zich meebrengt, geloven we niet dat die volledig zullen opwegen tegen de voordelen die een bad biedt. Hoewel de douche populairder wordt, zullen er altijd mensen zijn die wel voldoende ruimte hebben in hun badkamer, jonge kinderen hebben of echt genieten van een ontspannend bad.

Het bad zal dus waarschijnlijk nooit volledig verdwijnen.

Kies jij voor een douche? Ontdek ons aanbod

Op zoek naar een douchecabine, -wand, -bak, -kolom of muurpanelen voor je badkamer? Blader eens door onze nieuwe catalogus van 2023-2024 en ga langs bij een verdeler in jouw buurt voor meer informatie of advies. We wensen jou veel ontspannende momenten en douchegeluk toe!