Vind een dealer
Handdoekverwarming in een badkamer

Energie besparen in de badkamer: 6 tips

overzicht

Let jij de laatste tijd ook meer op je energieverbruik? Verlies dan zeker je badkamer niet uit het oog. Er zijn heel wat manieren om energie te besparen in deze ruimte. Benieuwd welke dat zijn? Wij zetten er zes voor jou op een rijtje.

1.    Neem kortere douches

Je staat er misschien niet bij stil, maar een douche nemen vergt ook energie. Het water waarmee je doucht moet namelijk verwarmd worden. Hoe meer water je verbruikt, hoe meer energie je verwarmingsketel zal verbruiken.

Daarnaast kan je je waterverbruik in de douche ook beperken door een waterbesparende douchekop, kraan of wc aan te schaffen.

2.    Verwarmingsketel goed afstellen

Daarnaast is het heel belangrijk om je CV-ketel goed af te stellen. Regelmatig onderhoud wordt verplicht in België, maar is ook aangeraden. Dit zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt beperk je je CO2-uitstoot.

3.    Zonnepanelen en zonneboiler

Uiteraard is de beste manier om energie te besparen een boiler of panelen op zonne-energie te installeren. Zo genereer je vanzelf elektriciteit om je verwarmingsketel aan te drijven en ben je niet afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dat zal je heel wat kosten besparen.

4.    Vervang ramen met enkel glas

In oude woningen is het mogelijk dat er nog ramen met enkel glas te vinden zijn. Dit type glas isoleert heel slecht en laat dus veel koude binnen van buiten. Bijgevolg zal je meer moeten stoken om je woning warm te houden. Het is dus zeker aangeraden om deze ramen te laten vervangen door ramen met dubbel glas of hoogrendementsglas.

5.    Beperk je verwarming (en kies voor vloerverwarming)

Het verwarmen van je woning kost uiteraard veel energie. Ga dus bewust om met de mate waarin je je verwarming opzet. Tegenwoordig bestaan er heel wat thermostaten die je helpen om je verbruik te controleren. Zo kan je bijvoorbeeld, afhankelijk van wanneer je thuis bent, een timer instellen voor wanneer je verwarming op- en afspringt.

Een duurzaam alternatief voor traditionele radiators is vloerverwarming. Bij dit type verwarming moet de verwarmingsketel geen hoge temperaturen leveren, waardoor er ongeveer 20% minder energie wordt verbruikt.

6.    LED-verlichting

Op het vlak van verlichting in de badkamer, vormen LED-lampen een duurzaam alternatief voor traditionele gloeilampen of halogeenlampen. Deze verbruiken namelijk veel minder energie en gaan veel langer mee.

Geniet van jouw geluksmoment in een Kinedo douche

Wil jij volop genieten van jouw douchemoment? Kies dan voor een Kinedo douche. Ga langs bij een verdeler in jouw buurt voor meer informatie of persoonlijk advies. We wensen jou veel ontspannende momenten en douchegeluk toe!