Vind een dealer
verlichting badkamer

Verlichting in je douche: hier moet je rekening mee houden!

overzicht

Wanneer je verlichting kiest voor in je badkamer, zijn er een aantal onderdelen waar je moet op letten. Want de lamp die je boven je zetel of eettafel hangt, is niet geschikt voor in de badkamer. Waar je zoals op moet letten, vertellen we je in deze blog!

Verlichting douche: waar moet je aan denken?

  • De IP-waarde: omdat je badkamer een vochtige ruimte is moet je verlichting corrosie- en vocht bestendig zijn.
  • De spanning van je verlichting: de voltage moet je aanpassen aan de plaats waar je de verlichting hangt.
  • De plaats waar je verlichting ophangt: zo is er bijvoorbeeld veel meer vocht net boven je douche dan boven je lavabo.

Verlichting inloopdouche: veiligheidszones

De plaats van de doucheverlichting bepaalt aan welke IP-waarde de lamp moet voldoen om kortsluitingen te vermijden. Zo kan jouw badkamer opdelen in twee verschillende zones:

  • Zone van 60 cm breed:
    In een straal van 60 cm rondom je douche kies je het beste voor verlichting met een IP-waarde van IPX4. Deze verlichting biedt bescherming tegen opspattend water. Buiten die straal van 60 cm rond je douche mag je kiezen voor verlichting met een minimum IP-waarde van IPX1.

Douche spotjes: veiligheidszones

  • Zone van 225 cm hoog:
    Kies je voor verlichting in je douche? Dan wordt er voornamelijk voor spotjes gekozen. Hierbij is het aangewezen om te kiezen voor een IP-waarde van IPX5. Deze soort spotjes zijn beschermd tegen waterstralen. Zo geniet je eindeloos van jouw portie (kine)douchegeluk!

Verlichting in douche: spanning en veiligheid

Welke doucheverlichting je ook kiest, je moet er steeds op letten dat ze werken op ZLVS: zeer lage veiligheidsspanning. Concreet betekent dit dat je moet letten op 12V wisselstroom of 25V gelijkstroom.

Doucheverlichting: lichtkleur bepalen

In je badkamer is het de bedoeling dat er een warme en ontspannen sfeer hangt. Verlichting is hier een belangrijk onderdeel van! De lichtkleur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder en witter het licht is. Hoe lager de eenheid ligt, hoe geler en warmer het licht is.

Je kiest dus het best voor een kleurtemperatuur van ongeveer 2700 Kelvin.

Advies nodig?

Ben je nog op zoek naar een (inloop)douche met aangepaste verlichting? Ontdek hier onze douchecabines! Samen gaan we op zoek naar jouw dagelijkse dosis douchegeluk en bekijken we al jouw mogelijkheden!