Vind een kinedo installateur
Ventilatierooster in badkamer

Het belang van goede ventilatie in de badkamer

overzicht

Ga je een badkamer bouwen of renoveren? Zet een goed ventilatiesysteem dan bovenaan je prioriteitenlijst. Ontdek in dit artikel waarom goede ventilatie zo belangrijk is en hoe je hiervoor zorgt.

1. Goede ventilatie in de badkamer: waarom zo belangrijk?

Wanneer je een bad of douche neemt, ontstaat er heel wat vocht in je badkamer. Wanneer dit vocht in de kamer blijft hangen, ontstaan er schimmels en onaangename geuren. Deze schimmels kunnen je meubels, tegels, maar ook je gezondheid zwaar aantasten.

Het is dus heel belangrijk om je badkamer van degelijke ventilatie te voorzien.

2. Drie manieren om je badkamer te ventileren

Er bestaan verschillende manieren om je badkamer goed te ventileren. Zo kan je bijvoorbeeld:

  1. Een raam of deur openzetten om een luchtstroom te creëren. Let wel op: dit alleen is niet voldoende, combineer dit dus met een ventilatieoplossing.
  2. Een ventilatierooster of ventilator vlakbij je bad of douche plaatsen.
  3. Een ventilatiesysteem installeren.

Hierbij vormt het ventilatiesysteem de meest effectieve oplossing. Deze systemen komen voor in verschillende types, waarbij types C en D het meest interessant zijn. Bij type C is er mechanische luchtafvoer en natuurlijke luchttoevoer, bij type D is zowel de luchtafvoer als -toevoer mechanisch.

We spreken van natuurlijke ventilatie wanneer de afvoer en toevoer gebeurt via een rooster in vensters, deuren en muren. Mechanische ventilatie houdt in dat de ventilatie door één of meerdere ventilatoren tot stand gebracht wordt.

3. De beste plaats voor een ventilatiesysteem

De wetenschap leert ons dat vochtige lucht altijd stijgt. Daarom is het aanbevolen om je afzuigkanaal bovenaan een muur of op het plafond te installeren. Je plaatst de oplossing ook best zo dicht mogelijk bij je bad of douche zodat het vocht onmiddellijk wordt afgevoerd.

Inspiratie voor je badkamer of douche

Op zoek naar ideeën voor jouw nieuwe of vernieuwde badkamer? Meer bepaald voor je douche? Laat je inspireren in onze inspiratiegids en breng een bezoek aan een Kinedo-verdeler in jouw buurt.