Vind een kinedo installateur
sfeerbeeld van een douchevloer

Douchevloer of opbouw douchebak: hoe maak je de keuze?

overzicht

Bij een (inloop)douche kan je ervoor kiezen om de douchebak op de vloer te leggen of om ze in te bouwen en gelijk te maken met de vloer. Het verschil zit in de hoogte van de rand van de douchebak. Waar je het beste voor kiest en waar je rekening mee moet houden? Daar lees je in deze blog alles over!

 

Een lage douchebak op de badkamervloer

De keuze hangt volledig af van je persoonlijke smaak. Een opbouw douchebak is praktischer omdat de afloop precies zo is ingebouwd waardoor het water perfect wegloopt. Ook de randen zijn duidelijk zichtbaar, dit zorgt ervoor dat het water gemakkelijker binnen die bepaalde oppervlakte blijft. Hou je het water graag volledig binnen de douche? Dan mag een douchewand niet ontbreken.

De douchebakken van tegenwoordig hebben een (instap)hoogte van 2 tot 4 centimeter. Over een echte douchebak spreek je in dat geval niet meer, al valt ze wel nog steeds onder die noemer. Een vlakke douchebak die op haar beurt zorgt voor een ruimtelijk effect met een mooie look and feel. Zie je de douchebak toch liever wat hoger in centimeters? Ook dat kan perfect! Maar weet dat hoe vlakker de douchebak is, hoe veiliger en toegankelijker.

Een douchevloer: modern en tijdloos

Tegenwoordig wordt de douchebak ingebouwd en loopt ze dus gelijk mee met de vloer. Zo geniet je van de voordelen van een douchebak en heb je geen opstap. De strakke randafwerking zorgt voor een eenvoudige en stijlvolle overgang met de badkamervloer. Veel douchebakken zijn in tal van kleuren beschikbaar. Ruim douchen is een absolute trend is, dus mag je rekenen op verschillende afmetingen en groottes.

Douchen op de tegelvloer

Een (inloop)douche waarin je doucht op de tegelvloer behoort ook tot de mogelijkheden, al raden we toch een douchebak of -vloer aan. Zo moet je zelf geen waterpas bovenhalen om er zeker van te zijn dat je voldoende afloop hebt op je tegelvloer. Tegelijkertijd zijn tegels ook niet voorzien van antislip wat de kans op uitschuiven verhoogt. Tegelvoegen vormen dan ook weer een broeihaard voor bacteriën, dus ook op vlak van onderhoud heb je meer werk.

Keuzes bij nieuwbouw of renovatie

We schreven het al eerder, er is geen juiste of foute keuze op vlak van douchebakken of -vloeren. Vooral je interieur speelt een grote rol. Wanneer we kijken naar de trends stellen we vast dat er in een nieuwbouw vrijwel altijd een ingebouwde douchevloer terug te vinden is. Dit omdat ze tijdlozer is en een esthetisch gevoel geeft binnen een badkamer. Ook in renovatieprojecten is een ingebouwde douchevloer vaak terug te zien. Maar ook een douchebak vormt een perfect renovatieproduct. Doe bij renovatie beroep op een expert en bekijk of de douchebak of -vloer op de oude vloer gelegd kan worden. Moet de oude vloer er toch uit? Rekenen dan wel op wat uitbreekwerken.

Jouw smaak? Die hebben wij in huis!

Benieuwd welke douchebakken en -vloeren we aanbieden? Je ontdekt ze hier!